Nieuwsbrief ontvangen? Schrijf in via contactformulier.
​
Cadeaubon? Eindejaarscadeaus? Kom langs op afspraak. Details in de rubriek nu te koop.
Eetbos Deinze
Rondleidingen en workshops
De vaste data van individuele bezoeken en workshops worden gepubliceerd op de website, in onze nieuwsbrief, op facebook en op Uit in Vlaanderen.
Voor groepsbezoeken en teamactiviteiten voor bedrijven: Neem contact met ons op
Tel: (32) (0)471 26 48 95
Email: info@eetbos-deinze.be
​
Rondleidingen
Je kan individueel inschrijvingen op groepsrondleidingen die we op regelmatige tijdstippen organiseren. De data van de gewone en van de gespecialiseerde rondleidingen voor 2025 vind je hieronder.
​
Wij verzorgen ook rondleidingen voor verenigingen, bedrijven of groepen met gespecialiseerd interessegebied in het Nederlands, Engels of Frans. Bij interesse kan je contact met ons opnemen om de mogelijkheden te bespreken via het contactformulier.
​
Basisrondleidingen 2025:
​
​Inschrijven is noodzakelijk en kan op info@eetbos-deinze.be. De rondleiding duurt ongeveer 2.5 uur en kost 12 euro pp.
za 26 april 10.00-12.30
zo 25 mei 10.00-12.30
do 12 juni 19.30-22.00
vr 15 augustus 14.00-17.30
do 18 september 18.30-21.00
zo19 oktober 10.00-12.30
​​​​
​
​
​Thematische rondleidingen 2025:​
Inschrijven is noodzakelijk en kan op info@eetbos-deinze.be. De rondleiding duurt ongeveer 2.5 uur en kost
14 euro pp.
​
De kleine eetbare tuin
vr 2 mei 19.30-22.00
zo 14 september14.00-17.30
​
Ook een gewone of kleine tuin kan een ecologisch paradijsje zijn waar er enorm veel te oogsten valt. De mogelijkheden en uitdagingen van een kleine tuin zijn helemaal anders dan die van een groter voedselbos. Laat je inspireren en ontdek de vele mogelijkheden die jouw tuin(tje) biedt.
Een voedselbos ontwerpen
za 4 okt 14.30-17.00
​
Een voedselbos(je) ontwerpen, hoe begin je eraan? Wat moet je beslissen voor je eraan begint en wat kan wachten tot later? Wat zijn de grote principes om toe te passen? Hoe kies je de juiste beplanting? Deze vragen en nog veel meer trachten we te beantwoorden tijdens deze thematische rondleiding over het ontwerp van een voedselbos;
​
Ziekten en plagen beheersen
vr 15 aug 10.00-12.30
​
Wij publiceerden we het boekje “Natuurlijke beheersing van ziekten en plagen in een voedselbos” De vele maatregelen die erin besproken worden zie je in de praktijk toegepast in Eetbos Deinze. Tijdens de rondleiding tonen we de maatregelen waarmee je een natuurlijk evenwicht in je voedselbos of tuin kan nastreven. Ook de maatregelen die kan je nemen om specifieke plagen onder controle te houden komen aan bod
Voedselbosplanten kennen en kiezen
zo 25 mei 14.00 -17.30
​
In ons voedselbos hebben we vele honderden soorten planten aangeplant. Tijdens deze rondleiding richten we ons volledig op de verschillende plantensoorten die we staan hebben. Sommige planten groeien goed en andere minder. Sommige geven een erg lekkere oogst… en andere niet. Sommige planten zijn tijdrovend en naar andere heb je geen omkijken. We delen met jullie eerlijk onze ervaringen, zowel de successen als de mislukkingen!
​​
Inschrijven is noodzakelijk en kan op info@eetbos-deinze.be. De rondleiding duurt ongeveer 2.5 uur en kost
14 euro pp.
​
​
​
Workshops en evenementen
Je kan individueel inschrijvingen op onze workshops. De agenda vind je hieronder.
​
Wij organiseren ook workshops voor groepen of verenigingen. Thema's kunnen zijn: koken met onkruid, confituur maken, koken met seizoensfruit, plantaardig koken enz. ​​
​
Workshops met individuele inschrijving
​
Koken met seizoens fruit - workshop met Hilde Eylenbosch (28 euro pp):
do 26 juni 19.00-22.00
Het oogstseizoen is nu volop op gang gekomen en je wil die mooie vruchten laten schitteren in de keuken. We maken samen hemelse desserts, maar ook verrassende hartige gerechten met wat de tuin nu te bieden heeft. Doe meer met bekende en minder bekende vruchten! Nadien genieten we samen van de volwaardige maaltijd die we samen gemaakt hebben.
​
Koken met seizoens (on)kruid - workshop met Lieve Ferdinande (38 euro pp)
do 3 juli 19.00-22.00
In Vlaanderen zijn we de kunst verleerd van het koken met wilde planten, die we dan maar “onkruid” noemen. Wij halen die oudere kennis van onder het stof, want sommige wilde planten zijn echt heerlijk in de keuken. Deze workshop wordt gegeven door onkruidkenner en kok Lieve Ferdinande. Samen met haar leren we eetbare (on)kruiden van het seizoen kennen. We gebruiken ze in de keuken en ontdekken hun smaakpalet. Dat wordt smullen….
Begeleid bessen plukken - gratis, enkel geplukte bessen worden afgerekend:
vr 11 juli 19.30 -21.00 of na afspraak
De avonden zijn lang en zwoel en de struiken hangen vol met bessen. Wat is er leuker dan gezellig samen bessen komen plukken in Eetbos Deinze? Tijdens het piekseizoen van de bessenoogst organiseren we “begeleid bessen plukken” in het Eetbos. Wij tonen jullie de verschillende soorten bessen en leren je hoe je ze best plukt.
Je kan zelf een groepje samenstellen van minimum 6 personen en contact met ons opnemen om een geschikte datum te vinden (via het contactformulier of via e-mail)
​
Desserts met seizoens fruit - workshop met Hilde Eylenbosch (28 euro pp):
do 25 september 19.00-22.00
De vruchten hebben een zomer lang kunnen rijpen aan de struik of boom en de oogst is nu waarlijk overvloedig. Tijd dus om de keuken in te duiken en om die vruchten alle eer aan te doen. We maken traditionele desserts, maar ook veganistische en zelfs desserts zonder suiker. Eens je de basis technieken onder de knie hebt kan je thuis naar hartenlust variëren en uw gasten telkens weer verrassen met zoete zaligheden. !
​
Desembrood bakken - workshop met Philip Lievens (32 euro pp)
za 16 augustus 13.30- 17.00
In deze tijden van snel, snel, snel bakken we meestal gistbrood. Toch bakten we tot in de 19e eeuw met z’n allen gewoon desembrood. Desembrood heeft een unieke, complexe smaak en textuur, dat komt door het fermentatieproces. Verder gebruiken we alleen bloem en water, we voegen geen broodverbeteraars of ander spul toe. Philip Lievens leert ons hoe het moet, je gaat naar huis met een brood om af te bakken, een starter voor je volgende brood en heldere nota’s
​
Confituur maken - workshop met Hilde Eylenbosch (28 euro pp):
za 11 okt 14.30- 17.00
Nu fruitseizoen op zijn einde loopt wil je toch een deel van de oogst bewaren voor de winter…Kom gezellig naar de onze workshop en leer hoe je de lekkerste confituur snel en eenvoudig zelf maakt. Je gaat naar huis met het resultaat van de avond: 4 soorten heerlijke confituur.
​
Fruit en groenten fermenteren - workshop met Lieve Ferdinande (28 euro pp):
woe 22 okt 19.00 – 21.30
De natuur geeft ons gulle oogsten in de herfst. Ze produceert zelfs meer dan we kunnen opeten. Die overvloed meenemen naar de winter dat wil je toch? Fermenteren is een oeroude bewaartechniek die ons toelaat om groenten en fruit te bewaren met behoud van alle voedingsstoffen. Ze is tegenwoordig ook erg trendy in toprestaurants en bij hobbykoks. Tijd dus om het ook te leren!
Tijdens deze workshop ontdek je hoe je met eenvoudige technieken knapperige, gefermenteerde groentes maakt, boordevol probiotica. Ga naar huis met je eigen creaties en met de kennis om eindeloos te variëren en nieuwe smaken toe te voegen aan je arsenaal.
​
​​
​
​