Nieuwsbrief ontvangen? Schrijf in via contactformulier
Documentatiecentrum
Wil u graag bijleren over het hoe, wat en waarom natuur-inclusieve landbouwtechnieken? Hierbij een lijstje van films, rapporten en boeken die u op weg kunnen helpen
Films en documentaires
Over voedselbossen
Food forest (2022) een documentaire van Louis Dejaeger
Bloemlezing van de Vlaamse voedselbossen. Kan gedownload worden op Vimeo
​
The biggest little farm (film, DVD, online)
Prachtig gefilmd en erg onderhoudend. Prima als eerste kennismaking met het onderwerp natuurlijke landbouw.
​
Over de bredere problematiek van het verduurzamen van de landbouw
Eating our way to extinction (2021). Documentaire van Kate Winslet. Wat “An uncomfortable truth” was voor de klimaatproblematiek is deze documentaire voor de landbouwproblematiek.
​
Cow (2021) Documentaire/film van Andrea Arnold over het leven van een melkkoe, gezien door de ogen van een melkkoe. Geen activistische agenda maar een fijngevoelige prent die de mens op de achtergrond plaatst en de koe in het centrum.
​
A farm for the future (2009)
Autobiografie van Rebecca Hoskin. Documentaire over het ombouwen van een traditioneel landbouwbedrijf naar een duurzaam landbouwbedrijf bedrijf.
Inhabit (2015)
Deze documentaire geeft een mooi overzicht van duurzame en natuurherstellende landbouwpraktijken. Goede inhoud, wel wat zakelijk en droog voor sommigen.
Unbroken ground (2016)
Documentaire van Patagonia over de relatie tussen de klimaatproblematiek en onze voedselvoorziening.
David Holmgren Interview on permaculture, energy descent & future scenario’s (2015).
Anderhalf uur durend interview met David Holmgren, die mede aan de basis ligt van de permacultuur ontwerp principes.
Boeken
Hulp bij het aanleggen van een voedselbos.
​
Praktisch handboek voedselbossen, Martin Crawford.
Nederlandse vertaling van het complete en praktische standaardwerk over het ontwerpen van voedselbossen in onze klimaatzone.
Voedselbos, inspiratie voor ontwerp en beheer, Madelon Oostwoud. Nederlandstalig werk, inclusief handige plantenlijsten.
​
Over voedselbossen en hun bredere context
​
​
Eric Toensmeier. The carbon farming solution (2016).
Wetenschappelijk boek dat de opbrengst en voedingswaarde analyseert van doorlevende planten en dit voor de verschillende regio’s van de wereld. Interessant inleidend hoofdstuk over de zin en het potentieel van doorlevende gewassen.
Dirt, the erosion of civilisations (2007) David Montgomery.
Wetenschappelijk onderbouwd maar vlot leesbaar boek over de geschiedenis van de landbouw en haar wisselwerking met maatschappelijke ontwikkelingen.
​
The hidden half of nature(2012) David Montgomery.
Boek dat ons inzichten verschaft over de wereld onder het aardoppervlak. Leest vlot als een roman.
​
Growing a revolution (2017) D.Montgomery.
Overzicht van bestaande oplossingen voor onze landbouwproblemen. Dezelfde zeer leesbare stijl als de andere boeken van D. Montgomery..
​
Op zoek naar de moederboom,
Suzanne Simard
Levensverhaal van de auteur over haar onderzoek naar bosecologie en vooral de rol van schimmels. Uitgebreide bibliografie.
​
​
Rapporten
​
An IPCC (Intergovernmental Panel on climate change) Special Report on climate change, desertification, land degradation, sustainable land management, food security and greenhouse gas fluxes in terrestrial ecosystems. Summary for policy makers.(2019). Gratis te downloaden.
​
Drawdown (2017) Rapport van de non profit organisatie die onder leiding van Paul Hawken wetenschappelijk onderbouwde en kwantificeerbare oplossingen aanreikt om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Relevant zijn de hoofdstukken “Food” en “Land use”. Gratis te downloaden.
​