Documentatiecentrum

Wil u graag bijleren over het hoe, wat en waarom natuur-inclusieve landbouwtechnieken? Hierbij een lijstje van films, rapporten en boeken die u op weg kunnen helpen

Films en documentaires

The biggest little farm (film, DVD, online)

Prachtig gefilmd en erg onderhoudend. Prima als eerste kennismaking met het onderwerp natuurlijke landbouw.

 

A farm for the future (2009)

Autobiografie van Rebecca Hoskin. Documentaire over het ombouwen van een traditioneel landbouwbedrijf naar een duurzaam landbouwbedrijf bedrijf.

 

Inhabit (2015)

Deze documentaire geeft een mooi overzicht van duurzame en natuurherstellende landbouwpraktijken. Goede inhoud, wel wat zakelijk en droog voor sommigen.

 

Unbroken ground (2016)

Documentaire van Patagonia over de relatie tussen de klimaatproblematiek en onze voedselvoorziening.

 

David Holmgren Interview on permaculture, energy descent & future scenario’s (2015).

Anderhalf uur durend interview met David Holmgren, die mede aan de basis ligt van de permacultuur ontwerp principes.  

Boeken

Eric Toensmeier. The carbon farming solution (2016).

Wetenschappelijk boek dat de opbrengst en voedingswaarde analyseert van doorlevende planten en dit voor de verschillende regio’s van de wereld. Interessant inleidend hoofdstuk over de zin en het potentieel van doorlevende gewassen.

 

Dirt, the erosion of civilisations (2007) David Montgomery.

Wetenschappelijk onderbouwd maar vlot leesbaar boek over de geschiedenis van de landbouw en haar wisselwerking met maatschappelijke ontwikkelingen.

The hidden half of nature(2012) David Montgomery.

Boek dat ons inzichten verschaft over de wereld onder het aardoppervlak. Leest vlot als een roman.

Growing a revolution (2017) D.Montgomery.

Overzicht van bestaande oplossingen voor onze landbouwproblemen. Dezelfde zeer leesbare stijl als de andere boeken van D. Montgomery..

Op zoek naar de moederboom,

S Simard

Levensverhaal van de auteur over haar onderzoek naar bosecologie en vooral de rol van schimmels. Uitgebreide bibliografie.

Praktisch handboek voedselbossen, Martin Crawford.

Nederlandse vertaling van het complete en praktische standaardwerk over het ontwerpen van voedselbossen in onze klimaatzone.

Rapporten

An IPCC (Intergovernmental Panel on climate change) Special Report on climate change, desertification, land degradation, sustainable land management, food security and greenhouse gas fluxes in terrestrial ecosystems. Summary for policy makers.(2019). Gratis te downloaden.

Drawdown (2017) Rapport van de non profit organisatie die onder leiding van Paul Hawken  wetenschappelijk onderbouwde en kwantificeerbare oplossingen aanreikt om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Relevant zijn de hoofdstukken “Food” en “Land use”. Gratis te downloaden.

Film Clapboard
Boeken
Stapel Tijdschriften
  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Pinterest
  • Tumblr Social Icon
  • Instagram