Nieuwsbrief ontvangen? Schrijf in via contactformulier.
Een afspraak maken voor een groepsbezoek? Neem contact op via het contact formulier.
​Individueel inschrijven voor rondleidingen of workshops kan via de activiteitenkalender.

Onze doelen
Wij ontwikkelen duurzame landbouwmethodes op kleine en middelgrote schaal. Die technieken leveren hoge opbrengsten per m² terwijl ze ook bijdragen tot natuurontwikkeling. Wij hopen hierbij een bron van inspiratie te zijn voor zowel particulieren als professionals.
​

Landbouwtechniek
Wij besteden de grootste zorg aan de bodem. Wij ploegen niet zodat het bodemvoedselweb met bacteriën, schimmels en andere organismen zich kan ontwikkelen en voeding leveren aan de planten.
​
Zonlicht wordt maximaal gevangen door te beplanten in verschillende lagen (hoge kruinbomen, lage kruinbomen, struiken, kruidachtigen, bodembedekkers, wortelgewassen, klimmers).
​
Wij doen aan polycultuur waarbij elke plant minstens 1 maar liefst meerdere functies heeft. Sommige planten leveren vooral een eetbaar product, andere trekken nuttige insecten aan, zijn ziektewerend of leveren voedingsstoffen zoals stikstof of mineralen.
​
Ziektes worden bestreden door een ecologisch evenwicht te creëren waarbij ook de natuurlijke vijanden van ziektverwekkers een plaats vinden om te leven.
Natuurontwikkeling is een noodzakelijk onderdeel van het geheel.
​
​

Duurzaamheid
In een veranderend klimaat zorgt polycultuur voor een meer stabiele voedselvoorziening. Je bent immers niet afhankelijk van één product.
​
Door vele doorlevende planten aan te planten wordt koolstof niet alleen boven-maar ook ondergronds opgeslagen. Dit verhoogt de vruchtbaarheid van de bodem en ook het watervasthoudend vermogen. Op die manier vermindert de hoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer.
​
Meststoffen en middelen voor plaagbestrijding gebruiken wij niet, wij rekenen op de natuurlijke processen om vruchtbaarheid te bewaren en om ziekteverwekkers onder controle te houden. Zo vermijden we de nadelige impact van gifstoffen op de biodiversiteit en ook op onze gezondheid.
​
Op de boerderij maken we plaats voor natuurontwikkeling. Talrijke planten, dieren en andere levensvormen vinden boven-en ondergronds een plek om zich te vestigen. Zo dragen wij bij tot het behoud van biodiversiteit
​
​
​
​
​
​
.jpg)
Ons verhaal
Op de foto staan wij, Piet Moerman en Hilde Eylenbosch, de initiatiefnemers van dit project.
Wij zijn nieuwkomers in de landbouwsector. Voordat we aan dit project begonnen waren we actief in de sector van de medische technologie. Ook daar hebben we gemerkt dat echte vernieuwing steevast van buiten de sector komt.
Klimaat en ecologie houden ons al lang bezig en we beseften dat de bestaande praktijken rond voedselvoorziening een erg grote bijdrage leveren tot de klimaat-en milieuproblematiek.
Wij vroegen ons af of het dan echt niet anders kon...
Er volgde een periode van studie en verdieping, en.... wij besloten dat wij alvast geloven dat het ook anders kan! De volgende stap is dan logischerwijs om dat ook aan te tonen in de praktijk, en daar begint ons avontuur.
Wij gingen over tot ontwerp en aanplant, waarbij onze inspiratie hoofdzakelijk uit de permacultuur, de voedselbosbouw en de syntropische landbouw komt.
​
Wij vinden het belangrijk om experimentele landbouwinitiatieven wetenschappelijk te documenteren en zo nieuwe kennis te verspreiden. In het Eetbos zijn universiteiten en hogescholen dan ook welkom.
